Erboy Plast...Kaliteli, Güvenli Alışveriş...
Close
Filters
Ara
RSS

Blog yorumlarından '2022' 'Haziran'

Kanalizasyon Borusu Nasıl Döşenir?

Kanalizasyon sistemi, şehirleşme açısından oldukça önemli bir noktada durmaktadır. Bu sistem, insanları hastalıklardan korumak için geliştirilmiş bir önlemdir. Kanalizasyon sisteminde, atık sular, boruların yardımıyla atık merkezlerine iletilirler. Hastalıklardan korunmak ve daha konforlu bir yaşam için kanalizasyon borularının şehrin her yanını bir örümcek ağı gibi sarması ve periyodik aralıklarla değiştirilmesi gerekir.

Kanalizasyon borularının döşenmesi, uzmanlık ve deneyim isteyen bir iştir. Bu boruları döşeyen mühendislerin, teknisyenlerin, ustaların ve işçilerin tecrübeye sahip olması oldukça önemlidir. Tecrübeli bir ekip, borudan kaynaklı arızaları ve kaynağını tespit ederek, yeni borunun döşenmesine buna dikkat edecektir.

Kanalizasyon boruları nerede olursa olsun, ilk olarak döşendiği için en altta kalmaktadır. Bu borular toprağın 4 metre kadar altına döşenmelidir. Üzerine ise sonradan asfalt dökülüp, parke döşenmelidir. Peyzaj işleri ise en son olarak yapılmaktadır. Bu sebeple eğer borular hasar görürse, üzerinde yapılmış olan tüm malzemelerde zarar görecektir. Bu tip riskleri ortadan kaldırmak için kanalizasyon boru döşemesine azami derecede dikkat edilmelidir.

Kanalizasyon Borusu Nasıl Döşenir

Kanalizasyon Borusunun Döşenmesi

Kanalizasyon borusunun döşenmesi azami derece dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir. Bu sebeple tüm adımlar uzmanlarca uygulanmalıdır. Atık su borularının döşenmesinde şu adımlara dikkat edilmelidir;

  •          İster bina içinde olsun isterse dışında, atık sular ana rögarda toplanır ve bu borulardan gerecek şehir kanalizasyonuna aktarılır. Bu sebeple bina içerisinde daha küçük çaplı borular kullanılırken, ana borular ise en büyük çaplılardan seçilmelidir.
  •          Bu boruların eğimleri yüzde altı oranını geçmeyecek şekilde yüksek olmalıdır. Binalardan gelen atık su borusunun rögara bağlandığı nokta, belediyenin kanalizasyon hattından daha yukarı da olmamalıdır. Aksi halde atık sular geri basabilir. Bu tip bir yükselti vermeye imkan olmayan düz yerleşim yerinde asgari ölçüler verilerek bağlantı yapılmalıdır. Bunun yanı sıra kanalizasyon suyunun geri basmaması için ana rögara çekvalt monte edilmelidir.
  •          Atık suların, şehir kanalizasyon hattına kadar olan bölümünde korige boru, küng yani beton boru ve pimaş olarak tabir edilen sert plastik ürünler kullanılır. Bu borulardan tercih ettiğiniz ürüne göre döşeme yapılması önem arz eder.
  •          Korige boru kullanımında kanalın çökmemesi için derin bir kazım yapılmalıdır. Küng boru kullanılıyorsa, bağlantı noktaları betonla çok iyi derece kapatılmalıdır. Ağaçların kökleri suya ulaşmak için, beton boruların çatlak kısımlarından girerler. Bu da borunun tıkanmasına neden olur. Sert plastik borular ise döşendikten sonra ince kum ile üzeri kapatılmalıdır. Sert cisimler plastik boruları çatlatabilir.
  •          Atık su borusu şehir kanalizasyonu yerine belirli aralıklarla yapılmış olan rögarlara bağlanmalıdır. Rögar bağlanırken ise, bina atık su borusunun çıkışı, şehir atık su borularından daha yukarıda olmalıdır.
  •          Eğer kanalizasyon borusu rögar yerine zorunlu bir sebepten beton boruya bağlanırsa, binanın atık su borusu belediyenin borusuna bağlanırken boru fazla uzatılmamalıdır. Uzatılmış olan borunun uç kısmında biriken katı malzeme tıkanmalara sebebiyet verebilir. Eğer gereğinden kısa olursa ise, pis su sızması meydana gelebilir.