Tarım ürünlerinin büyümesi ve gelişmesindeki en önemli faktör olan su, doğru oranda ve doğru zamanda verilmesi konusunda da büyük öneme sahiptir. Peki bu anlamda son yıllarda sıklıkla tercih edilen, hemen her üreticinin tarlasında yer alan damla sulama borusu kullanım alanları nelerdir? Tüm tarla, bağ ve bahçe gibi geniş alanlarda kullanılan sulama boruları sayesinde mahsule gerekli miktarda su aktarımı yapılarak su israfının önüne geçilir ve harcamalarınızı büyük oranda da azaltmaktadır. Pek çok avantajı bulunan damla sulama borusu sayesinde tüm ürünler, ihtiyaç duydukları kadar suyu alarak gelişimlerini tamamlamaktadırlar.
Uzman Ekibimizden Destek Alın
0212 628 96 97
Damla Sulama Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Üreticilerin işlerini önemli ölçüde kolaylaştıran damla sulama sisteminin avantajları saymakla bitmez. Bunlardan bazıları:
- Damla sulama sistemi kullanılarak su kaybı minimuma indirilir.
- Damla sulama borusunun içerisine belirli aralıklarla yerleştirilmiş olan labirentler ile su istenilen miktarlarda bitkilere verilmektedir.
- Bu sulama yöntemi ile de suda eriyebilen gübreler su ile birlikte bitkilerin köklerine ulaşmakta ve böylece gübre tasarrufu da sağlanmaktadır.
- Yabancı ot gelişiminin önüne geçilmiş olur.
- Damla sulama yöntemi ile toprağın hava alması da sağlanır.
- Sulama işçiliğine de ihtiyaç duyulmasına gerek kalmaz.
- Damla sulama ile birlikte havadaki rutubet azaltılmakta ve hastalıkların da önüne geçilmektedir.
Damla Sulama Sistemi Bölümleri
Pek çok çiftçi ve üreticinin tercihi olan damla sulama sistemi farklı bölümlerden oluşmaktadır. Bunlar;
- Kontrol Ünitesi: Bu kısımda suyun ve gübrenin süzülmesini sağlayan süzgeçler, basınç ölçerler, vanalar ve gübreleme tankı yer almaktadır. Üç farklı süzgecin yer aldığı bu kısımda kaba süzgeçler, kum – çakıl filtre ve elek süzgeçlerin bulunduğu görülmektedir.
- Ana Boru Hattı: Kontrol ünitesinden geçmekte olan su, ana boru hattı aracılığı ile diğer ana borulara gönderilir.
- Yan Boru Hattı: Su ana borudan alınır ve laterallere iletilir.
- Lateral: Yumuşak boru hatlarına verilen genel bir isim olan lateraller, damlatıcıların belli aralıklarla bağlandığı bir sistem olarak karşımıza çıkmakta ve toprak yüzeyinden gidenleri daha çok tercih edilmektedir.